Ставна хипермобилност

Home » Ставна хипермобилност
Лекар измерва обема на движение при пациент

Ставна хипермобилност

Какво наричаме ставна хипермобилност?

Хипермобилността на ставите (СХМ), известна още като ставна халтавост или синдром на хипермобилност, се отнася до състояние, при което ставите на човек имат по-голям обхват на движение, отколкото се счита за типично.(1) Тази повишена гъвкавост се дължи на това, че връзките и съединителната тъкан около ставите са по-отпуснати от обикновено. В резултат на това хората с хипермобилност на ставите често могат да движат ставите си извън нормалния диапазон на движение, без да изпитват дискомфорт.

 

Най-честите оплаквания при СХМ

Хипермобилността може да засегне различни стави в тялото, включително пръстите, лактите, коленете и бедрата.(2) Докато някои хора с хипермобилност на ставите могат да не изпитат никакви отрицателни ефекти, други могат да имат симптоми като:

1. Болка в ставите: прекомерното движение на ставите може да доведе до болка, особено в области като коленете, бедрата и долната част на гърба. Тази болка може да бъде лека или силна и може да се влоши при физическа активност.

2. Нестабилност: поради липсата на стабилност в ставите, индивидите с хипермобилност могат да получат ставни дислокации или сублуксации (частични дислокации).

3. Умора: допълнителните усилия, необходими за стабилизиране на ставите по време на ежедневните дейности, могат да доведат до умора.

4. Наранявания на меките тъкани: „хипермобилните“ хора са по-склонни към наранявания на меките тъкани като навяхвания и разтежения.

5. Храносмилателни проблеми: в някои случаи хипермобилността може да бъде свързана с храносмилателни проблеми, като гастроезофагеална рефлуксна болест  или синдром на раздразнените черва.

 

Клинична изява на СХМ

Хипермобилността може да съществува в спектър, вариращ от лека до тежка. В някои случаи това е доброкачествена черта, която не причинява значителни проблеми. Въпреки това, за други, особено тези с по-сериозна отпуснатост на ставите, това може да доведе до хронична болка и влошено качество на живот. В някои случаи хипермобилността може да бъде компонент на заболяване, наречено синдром на Ehlers-Danlos (EDS), което включва аномалии на съединителната тъкан, засягащи кожата, ставите и кръвоносните съдове.

Ако подозирате, че имате ставна хипермобилност и това причинява дискомфорт или други симптоми, препоръчително е да се консултирате с ортопед, който може да оцени вашето състояние, да даде подходящи насоки и да препоръча стратегии за управление на различните симптоми или възможните усложнения.

Литература:

1. Grahame R. The revised (Brighton 1998) criteria for the diagnosis of benign joint hypermobility syndrome (BJHS). J Rheumatol. 2000;27:1777 –1779.
2. Engelbert R, Uiterwaal C, Van de Putte E, Helders P, Sakkers R, Van Tintelen P, et al. Pediatric generalized joint hypomobility and musculoskeletal complaints: a new entity? Clinical, biochemical, and osseal characteristics. Pediatrics. 2004;113:714–719.
3.https://www.ehlers-danlos.com/wp-content/uploads/2017/03/hEDSvHSD.pdf достъпен към 29.08.2023 година.

LabGama

Обикновено отговаряме в рамките на един ден

Добре дошли в LabGama. Моля, натиснете бутона за чат с нас.