Неправилната стойка на тялото и последиците от нея

Неправилната стойка на тялото и последиците от нея

Децата и голяма част от възрастните прекарват значителна част от ежедневието си, учейки или работейки пред компютър, което често е свързано с несъзнателното заемане на неправилна стойка. Какво обаче разбираме под понятията правилна и неправилна стойка?

Като правилна стойка се приема тази, при която тялото е изправено, гръбнакът се намира в неутрална позиция, гръдният кош е ориентиран напред и нагоре, а раменете са разположени на една линия. При неправилната стойка се наблюдава изгърбване, раменете са сведени напред и надолу, гръбначният стълб се намира в неестествена за него позиция, като физиологичните му извивки стават силно изразени.

Проучвания доказват, че съществува връзка между поддържането на неправилна стойка и развитието на болков синдром, най-често в поясния или шийния отдел на гръбначния стълб. (1).

Изследвания на пациенти с хронична болка в кръста показват наличие на мускулен дисбаланс. За разлика от мускулния баланс, при който се установява еднаквост по дължина и сила на мускулите агонисти и антагонисти – необходима за нормалното движение и поддържане функционалността на тялото, при мускулния дисбаланс се наблюдават изменени модели на активиране на мускулите в областта на гърба и пояса.  Причината за дисбаланса е постоянният стрес, който мускулите изпитват от неправилната стойка или от заставането в неправилни позиции. Той води до ограничение на движенията, скованост, постурална нестабилност, развиване на компенсаторни механизми за поддържане на стойката –  регулиране на мускулната дължина и сила, промени в движението по време на ежедневните дейности. Проучванията също така показват намалена проприоцептивна сетивност, т.е. пациентите с болки в кръста и шията нямат достатъчно прецизно усещане за това, каква позиция заема тялото им в пространството.

Освен до хронична болка, ежедневната неправилна стойка води след себе и други оплаквания. Скорошно кръстосано проучване проведено при 420 студенти с наднормено тегло и затлъстяване установява освен изразена гръдна хиперкифоза и лумбална хиперлордоза – статистически значимо увеличение на разпространението на валгусна деформация на коляното. (1)

Установено е, че неправилната стойка оказва влияние върху постигнатите резултати при професионалните спортисти.

Проведено е проучване (2), при което чрез електромиографско изследване се доказва, че при спортисти, заемащи неправилна стойка 15 минути преди изпълнението на дадено упражнение, мускулната умора настъпвала по-бързо, от колкото при тези, които са заемали правилна стойка. Доказва се, че продължителното заемане на неправилна стойка може да доведе до дискомфорт в тялото (най-вече в областта на шията, раменния пояс и кръста) и синдром на миофасциална болка, чрез предизвикване на стрес и прекомерно напрежение върху лумбалните прешлени. Например, позицията на главата напред повлиява на тонуса на мускулите екстензори на врата, а изместването на гръбначния стълб има негативно влияние върху мускулната сила на гърба и обема на движение на раменните стави.

Тези данни могат да се използват при подготовката на професионални спортисти като специално се обърне внимание на стойката преди и по време на спортни занимания. Това би могло да доведе до постигане на по-добри резултати и представяне и да намали риска от травми.

За неправилната стойка най-често са отговорни следните фактори:

 • заседнал начин на живот;
 • намалена физическа активност;
 • мускулна слабост;
 • скованост на ставите;
 • еднотипни травматизиращи фактори на работната среда;
 • слабост на коремната мускулатура;
 • принудителна работна поза;
 • ниска здравна култура и осведоменост за правилната стойка.

Няколко проучвания показват, че подобряването на обичайните постурални модели може да доведе до понижаване на мускулно-скелетната болка и да предотврати хронифициране или по-нататъшно влошаване. (3)

Подобряването на двигателната и здравна култура би подобрило осъзнатостта как и къде се намира тялото ни в пространството, респективно каква стойка заемаме, което от своя страна би довело до подобряване на стойката и редуциране на болковия синдром.

За подобряване на стойката е важно да се предприеме:

 • информираност и обучение за правилната стойка и ползите от нея;
 • подходящи упражнения за правилна стойка;
 • увеличаване на двигателната активност;
 • спорт – йога, пилатес, стречнинг, танци, плуване;
 • подобряване на работната среда;
 • кратки почивки по време на работния ден за раздвижване” и пасивно или активно разтягане на тялото (стречниг);
 • мануална терапия, релаксиращ/лечебен масаж;
 • електротерапия;
 • диагностициране на стойката чрез анализ на походката и движенията, откриване на мускулния дисбаланс и възстановяване на нормалния мускулен тонус. (4)

Литература:
1.“The straight and narrow of posture, current clinical concepts”, Andrew Smythe, Mayur Jivanjee
2. “Effective Assessments of a Short-Duration Poor Posture on Upper Limb Muscle Fatigue Before Physical Exercise”, Lei Lu, Mark Robinson, Ying Tan, Kusal Goonewardena, Xinliang Guo, Iven Mareels and Denny Oetom.
3.“Postural awareness and its relation to pain: validation of an innovative instrument measuring awareness of body posture in patients with chronic pain”, Holger Cramer, Wolf E. Mehling, Felix J. Saha, Gustav Dobos and Romy Lauche.
4.”Symptoms, Causes And Treatment Of Bad Posture”, June 17, 2014, www.thephysiocompany.com достъпен към 20.02.2023г.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

LabGama

Обикновено отговаряме в рамките на един ден

Добре дошли в LabGama. Моля, натиснете бутона за чат с нас.