Метатарзалгия

Метатарзалгия

КАКВО Е МЕТАТАРЗАЛГИЯ?

Метатарзалгията е медицинският термин за болка и възпаление в предната част на ходилото и по-конкретно метатарзалната област (фиг.1), която е областта точно преди пръстите на ходилата. В тази област се намират главите на метатарзалните кости и съответно метатарзо-фалангеалните стави на пръстите на ходилата. Болка може да е остра, пареща или пулсираща и да се усилва при ходене, бягане или стоене за по-продължителен период от време.(1)


Фиг 1. Зона на болката при метатразалгия.

КАКВИ СА ПРИЧИНИТЕ?
Метатарзалгията може да бъде причинена от няколко фактора, включително:

 • Неподходящи обувки: носенето на обувки, които не осигуряват подходяща опора, имат високи токчета или тесни пръсти, може да увеличи натиска върху метатарзалната област.
 • Активности с голямо натоварване на ходилото: активности като бягане или скачане могат да поставят прекомерен стрес върху метатарзалните кости и заобикалящите ги тъкани.
 • Деформации на стъпалото: състояния като халукс валгус, пръсти чукче или високи сводове могат да променят разпределението на тежестта върху метатарзалните кости.
 • Възраст и структура на стъпалото: С напредването на възрастта подкожната  мастната тъкан на ходилата може да изтънее, което води до по-малко естествено омекотяване в областта на главите на метатарзалните кости.(2)

ДИАГНОЗА
Медицински специалист, често ортопед или специалист по спортна медицина, ще диагностицира метатарзалгия чрез физически преглед и обсъждане на симптомите и дейностите, които ги провокират. Рентгенографиите или други образни тестове могат да се използват, за да се изключат други заболявания, например стрес-фрактури.

ЛЕЧЕНИЕ
Неоперативното лечението на метатарзалгия се фокусира върху облекчаване на болката и справяне с основните причини. В зависимост от индивида и тежестта на състоянието, възможностите за лечение могат да включват:

 • Физиотерапия: при симптоматично лечение могат да се използват криотерапия, интерферентен ток, ултразвук, импулсно магнитно поле и лазер терапия.
 • Модификация на обувките: носенето на обувки с подходяща опора на свода и омекотяване може да помогне за облекчаване на натиска върху главите на метатарзалните кости.
 • Ортези: вложки за обувки, направени по поръчка, могат да осигурят допълнителна опора и омекотяване.
 • Медикаменти: болкоуспокояващите и противовъзпалителните лекарства могат да помогнат за справяне с болката и подуването.(3)
Литература:
 1. J.-L. Besse, Metatarsalgia, Orthopaedics & Traumatology: Surgery & Research, Volume 103, Issue 1, Supplement, 2017
 2. Malta JN, Martins J, Azenha A, Lemos Pereira P. Diagnostic and Therapeutic Challenge of Metatarsalgia in a Patient With Rheumatoid Arthritis. Cureus. 2022 Jan 30;14(1):e21751. doi: 10.7759/cureus.21751. PMID: 35251822; PMCID: PMC8889045.
 3. Federer AE, Tainter DM, Adams SB, et al. Conservative management of metatarsalgia and lesser toe deformities. Foot Ankle Clin. 2018; 23(1): 9-20.

LabGama

Обикновено отговаряме в рамките на един ден

Добре дошли в LabGama. Моля, натиснете бутона за чат с нас.